Generelt
Hvad er Commissioning? Begrebet benyttet i Cx-processen Faseoversigt over Cx-processen Historien ordet commissioning
Regler og certificeringer
Standarder og vejledninger Bæredygtigheds-certificeringer Certificeret i commissioning
Økonomi
Hvad koster commissioning? Cost-benefit: Kan det betale sig?
Cx aktiviteter
Commissioning kravene Commissioning loggen Commissioning teamet og organisering Commissioning planen Commissioning rapporten Projektbasis dokumentet Driftsorienteret granskning Fasegodkendelser og acceptdokument Systemmanualen og dokumentation Undervisning af driftspersonalet Krav til rådgiverens deltagelse Maskindirektivet og -sikkerhed
Test
Commissioning testoversigten Commissioning test Funktionsafprøvning jf. BR18 Systemtest jf. Bygningsreglementet
Kontrakter
Brug af Cx i byggeprojektets kontrakt Kontrakt med en Cx-leder Cx-kontrakt med rådgiver og entreprenør
Værktøjer
CxPlanner: Software til commissioning Bog: Guide til commissioning i praksis
Links
Links og viden

Udarbejdelse af kontrakt med Cx-lederen

Cx-planen kan ofte udgøre rammerne for hvad Cx-kontrakten skal indeholde.

Hvad skal en kontrakt med Cx-lederen indeholde?

Cx lederen skal styre og koordinere hele Commissioning processen. Det er derfor utrolig vigtigt, at der er en klar aftale mellem bygherren og Cx lederen, om de forventede arbejder og leverancer.

Det kan være udfordrende at udarbejde en fastpris aftale når Commissioning implementeres i programfasen, da det præcise omfang af installationer ikke er kendt. Bygherren bør derfor vurdere, om kontrakten skal genforhandles ved hvert faseskift, kontrakten dækker projekteringsfaserne eller, om kontrakten baseres på medgået tid.

Følgende afsnit omhandler det kontraktuelle fra både bygherrens og Commissioning rådgiverens synsvinkel, med baggrund i, at begge parter ønsker en objektiv og ærlig kontrakt.

Commissioning er stadig en ny aktivitet i den danske byggebranche, og ”ydelsen” kan variere fra firma til firma. Derfor er det vigtigt, at det i hver enkelt byggesag er klart defineret, hvad Commissioning ydelsen indeholder.

Et dårligt grundlag for Cx kontrakten

Det ses ofte, at Commissioning processen udbydes på et ikke klart defineret grundlag. Det kan for eksempel være, at Commissioning kontrakten udelukkende baserer sig på:

  • Dansk Standard DS3090
  • AB18
  • ABT18
  • ABR18
  • FRI's ydelsesbeskrivelse for byggeri og landskab

Ovenstående liste indeholder gode værktøjer, som kan benyttes i en Commissioning proces, men Commissioning omfang og udførelsesmetoder er ikke beskrevet i dem. Hvis det ikke er klar beskrevet, kan bygherren ikke sammenholde prisen på tværs af de indkomne tilbud, da de ikke er sammenlignelige.

Et godt grundlag har klar krav til Cx-ydelserne

Kontraktgrundlag

Benyt Cx planen som grundlag for Cx kontrakten

Hvis der forud for kontrakten er udarbejdet en detaljeret Commissioning plan, kan denne benyttes ved specificering af Commissioning ydelserne. Commissioning planen beskriver de procedurer og metoder, der skal benyttes, og vil derfor give et klart overblik i kontrakten.