Generelt
Hvad er Commissioning? Begrebet benyttet i Cx-processen Faseoversigt over Cx-processen Historien ordet commissioning
Regler og certificeringer
Standarder og vejledninger Bæredygtigheds-certificeringer Certificeret i commissioning
Økonomi
Hvad koster commissioning? Cost-benefit: Kan det betale sig?
Cx aktiviteter
Commissioning kravene Commissioning loggen Commissioning teamet og organisering Commissioning planen Commissioning rapporten Projektbasis dokumentet Driftsorienteret granskning Fasegodkendelser og acceptdokument Systemmanualen og dokumentation Undervisning af driftspersonalet Krav til rådgiverens deltagelse Maskindirektivet og -sikkerhed
Test
Commissioning testoversigten Commissioning test Funktionsafprøvning jf. BR18 Systemtest jf. Bygningsreglementet
Kontrakter
Brug af Cx i byggeprojektets kontrakt Kontrakt med en Cx-leder Cx-kontrakt med rådgiver og entreprenør
Værktøjer
CxPlanner: Software til commissioning Bog: Guide til commissioning i praksis
Links
Links og viden

Certificeringer
Qualified Commissioning Process Provider

De forskellige certificeringer giver personer ret til at benytte akronymerne for dem, fx: QCxP, CxA, CxM
Der findes ingen danske commissioning certificeringer. Der findes dog en række udenlandske certificeringer, som kan benyttes.

Commissioning certificeringer for individuelle personer angiver, at personen har et specifikt kompetence niveau indenfor Commissioning. Der findes flere forskellige certificeringer, som udbydes af forskellige firmaer og organisationer. Der ingen officielle danske Commissioning certificeringer (2019 Q2).

Fælles for de fleste af certificeringer er, at de skal vedligeholdes - med det menes, at indehaveren af certificeringen med jævne mellemrum skal re-certificeres.

University of Wisconsin-Madison

University of Wisconsin-Madison udbyder 5 forskellige certificinger. De 4 af dem er viderebygninger på grundcertificeringen, som er en forudsætning for at kunne opnå de næste.

QCxP – Qualified Commissioning Process Provider (also QCP)

Dette er grund-certificeringen, som er adgangskravet, for at kunne kvalificere sig de videregående certificeringer. For at opnå QCxP kræves der 5 dages intens undervisning på University of Wisconsin-Madison, som er efterfulgt af 2 dages eksamen.

CxAP – Accredited Commissioning Process Authority Professional (also CAP)

For at opnå CxAP certificeringen, skal ansøgeren have været ansvarlig for flere Commissioning projekter fra ide-fasen og 1 år ind i driften. Projekterne skal være af en hvis størrelse - økonomisk og kvadratmeter - for at blive accepteret. Herudover skal alle Commissioning aktiviteter fra G0 og STD202 dokumenteres.

CxM – Accredited Commissioning Process Manager

For at opnå CxAP skal ansøgeren have styret alle bygherrens Commissioning aktiviteter.

CxTS – Accredited Commissioning Process Technical Service Provider (also CTS)

CxTS gives til specialister, som har udført dele eller specifikke Commissioning aktiviteter.

GCxP – Accredited Green Commissioning Process Provider (also GCP)

Hvis byggeriet er udført med bæredygtige løsninger eller bæredygtighedscertificering og der er udført en fuld Commissioning proces.

ASHRAE

ASHRAE udbyder 2 forskellige certificeringer. En grundcertificering, BCxP, og en recertificering for personer med CPMP, som derefter vil opnå BCxP.

BCxP - Building Commissioning Professional

BCxP angiver, at den certificeres har kompetencerne som beskrevet i Better Buildings Workforce Guidelines. For at opnå en BCxP certificering, skal en eksamen bestås.

CMCP - Commissioning Process Management Professional Certificate

I 2017 ændrede CMCP certificeringen sig, da den nu læner sig op af BCxP.

AEE

The Association of Energy Engineers er opstartet i 1977 som en non-profit organisation med formålet: "to promote the scientific and educational interests of those engaged in the energy industry and to foster action for Sustainable Development."

CBCP

For at opnå CBCP certificeringen, skal ansøgeren deltage i et undervisningsseminar og bestå en åben bogs eksamen.

NEEB

NEBB er opstartet i 1971 med hovedformålet: "Delivering High Performance Buildings and Systems: Solutions for Sustainable Spaces"

CxPP

For at opnå CxPP skal ansøgeren bestå en eksamen, samt have dokumenteret erfaring indenfor Commissioning. NEEB certificeringer henvender sig til Cx af nye byggerier og retro-Cx.

BCCB

Building Commissioning Certification Board er en autonom medlemsdrevet organisation, med det formålet: "It exists to serve the public and the profession of building commissioning through the establishment and maintenance of criteria and procedures for the certification of professional building commissioning service providers."

CCP

CCP angiver, at du opfyldt kravene fra BCCB.